Page content

Wat zijn de kosten van een slechte pitch of presentatie

Slechte pitch of presentatie

Verreweg de meest gehoorde opmerking na een pitch of presentatie is: BORING!

Hoe kan het toch dat de meeste pitches en presentaties qua inhoud wel kloppen maar toch niet overkomen op de toehoorder. En nog belangrijker, wat kost dat wel niet?

Iedereen die wel eens pitch of presentatie gegeven heeft kent dit

Je hebt je terdege voorbereid, veel tijd en effort gestoken in het maken van slides. Je hebt cursussen en workshops gevolgd over hoe je een pitch of presentatie voorbereidt en geeft. Je hebt ontelbare filmpjes gekeken over hoe het wel en niet moet.

Na afloop krijg je alleen maar complimentjes over hoe goed jouw presentatie wel niet was en toch gaat de order naar jouw concurrent, krijgt jouw voorstel geen vervolg of wordt er niet geïnvesteerd in jouw idee. HOE KAN DAT NOU??

In alle trainingen die ik zelf gevolgd hebben, werd mij zeer specifiek vertelt hoe een verkoopgesprek, product of bedrijfspresentatie of een pitch bijna gegarandeerd tot een succes te brengen. Soms lukte dit, maar al te vaak niet.

Hoe frustrerend kan het zijn als je denkt dat je alles hebt gegeven en het resultaat toch uitblijft.

Na een pitch of presentatie die niet succesvol was verlopen werkte ik nog harder aan de inhoud en volgde alle 100.000 stappen plannen die moesten leiden tot meer succes. Je raad het al, dit was geen succes.

The missing link

Wat er mis ging tijdens mijn eigen pitches en presentaties en die van anderen, werd pijnlijk duidelijk toen wij video opnames gingen maken. Natuurlijk valt er aan inhoud en opbouw altijd iets te verbeteren maar dit zijn niet de belangrijkste punten om aan te werken.

Het belangrijkste punt om aan te werken blijkt “connectie” te zijn. Ben jij daadwerkelijk in staat om connectie te maken met jouw publiek of toehoorder? Wat is ervoor nodig om deze connectie tot stand te brengen?

Uit onze ervaring blijkt dat er makkelijk voorbij gegaan wordt aan dit onderwerp. Ja er wordt gezegd dat je goed contact moet hebben met jouw gesprekspartner of publiek. Er wordt vertelt dat je de aandacht moet proberen vast te houden. Maar hoe dat te doen blijft vaak een raadsel.

Ga jezelf eens na. Welk filmpje kijk je op YouTube of FaceBook helemaal af? Uit onderzoek blijkt dat de filmpjes die helemaal afgekeken worden een EMOTIE raken bij de kijker. Hetzelfde geldt voor pitches en presentaties.

Maar hoe kun je dit nu voor elkaar krijgen?

Om de emotie van een ander te kunnen raken, zal je eerst “connectie” moeten hebben met jouw eigen gevoel en emotie!

Helaas is dit iets wat wij van kinds af aan, afgeleerd hebben. Het hebben van emoties is prima, maar het tonen daarvan wordt er al snel met een bot mesje uitgesneden. Wil dit nu zeggen dat je al jouw emoties maar de vrije loop moet laten tijdens een pitch of presentatie? Nee natuurlijk niet, maar het is wel van essentieel belang dat jouw toehoorder jou kan VOELEN.

Uit onderzoek blijkt dat wij mensen maar zelden een rationele beslissing nemen. Het blijkt ons “gevoel” te zijn dat ons beslissingen doet nemen.

Om bij jouw eigen gevoel te komen heb je dus eerder iets af te leren dan iets aan te leren.

Het grote onderscheid

In onze workshops gaan wij ervan uit dat je qua inhoud volledig op de hoogte bent over jouw eigen bedrijf, organisatie of product. We gaan ervan uit dat je weet hoe je een presentatie opbouwt, inhoudelijk weet waar je het over hebt en weet wie je bent en wat je doet.

De manier om bij jouw gevoel/emotie te komen is dat je weet WAAROM je doet wat je doet. In een veilige omgeving en door video opname, de juiste vragen en feedback van de overige deelnemers, helpen we je om vanuit jouw gevoel/emoties, andere te raken met jouw pitch of presentatie.

Wat levert dit jou op?

De kosten voor een slechte pitch of presentatie zijn lastig te berekenen. Maar stel nu eens dat je 10% meer resultaat boekt dan dat je nu doet. Hoeveel meer omzet of resultaat zou dit jou of jouw organisatie dan opleveren?

Wil je zelf eens ervaren hoeveel meer IMPACT jij kunt hebben? Bezoek dan eens een van onze introductie workshops of meld je direct aan voor een van onze 1 of meerdaagse workshops.

Klik hier voor een van de workshops

Mis niets meer

Vul hieronder jouw voornaam en emailadres in en mis niets meer

Wij hebben ook een hekel aan spam

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn de kosten van een slechte pitch of presentatie

Plaats een reactie


*