Page content

Wat is authenticiteit?

authentiek

 

“Je moet authentiek zijn” lees en hoor ik steeds vaker, want als je authentiek bent komt je boodschap veel beter over. Geweldig, fantastisch, maar wat is nou authenticiteit, wat houdt het precies in, hoe ben ik dat dan? Ik ben toch altijd mijzelf?

Wat is authenticiteit?

Sinds ik van een kinderloos leven naar een leven vol met kinderen ben gegaan, wordt het mij steeds duidelijker wanneer ik authentiek ben en wat authenticiteit voor mij inhoudt. De kinderen maken het mij namelijk steeds pijnlijk duidelijk wanneer ik het niet ben.

Ze hebben feilloos door of ik in het nu ben, of in het verleden, of in de toekomst. De oudste (8 jaar) is daar zelfs zo bewust op, dat hij mij soms diep in de ogen aankijkt en vraagt: Peter waarom zet je jouw hartje niet open?

De jongste (5 jaar) breekt volledig de tent af, gilt, schreeuwt, of wordt verschrikkelijk boos, wanneer ik of zijn moeder niet in het huidige moment aanwezig zijn.

Het gaat niet om wat je denkt maar wat je voelt

In mijn beleving heeft authenticiteit niets te maken met hoe ik over mijzelf denk, of wat ik denk dat anderen over mij denken. Ik kom er steeds meer achter dat verre weg het meeste (zo niet alles) wat ik denk niet waar is. Een gedachte die ik heb, over iets, iemand of over mijzelf. Een denkbeeldige waarheid van dat moment. Dat maakt het nog geen absolute waarheid.

Als mensen in het verleden aan mij vroegen: Alles goed? Was het steevaste antwoord: Ja super! In mijn beleving was dat ook het enige correcte antwoord. Je laat toch een ander niet weten dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat (als dat op enig moment wel zo is). Als mensen het nu aan mij vragen is mijn antwoord meestal: Het meeste wel. Wetende dat het voor veel mensen een beleefdheidsvraag is.

Wat is waar?

Wat is dan wel waar? Wanneer ben ik dan wel authentiek? Ik kom er steeds meer achter dat mijn gevoel een belangrijke rol speelt bij wat waar is. Het zegt voor mij iets over dit moment. Er is echter een valkuil. Nog maar al te vaak hoor ik mezelf zeggen: ik heb het gevoel dat…… Zoiets als: Ik heb het gevoel “dat” dit een hele goeie dag gaat worden. Een klein ezelsbruggetje dat ik ooit van iemand geleerd heb is: Wanneer het woordje “dat” achter gevoel komt, is het geen gevoel maar een gedachte.

Tegenwoordig stel ik de vraag; “Hoe gaat het met je?” regelmatig aan mijzelf. Een paar keer per week neem ik de rust om hier een eerlijk antwoord op te geven. Hoe gaat het met mij op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Om eerlijk te zijn kost mij dit moeite. Vanuit mijn opvoeding en conditionering beantwoord ik namelijk liever de vraag : Wat ga ik vandaag doen? In plaats van, “Hoe gaat het met mij”?

Het sleuteltje?

Op dit moment ben ik op vakantie en ik had met mijzelf afgesproken om lekker niet te werken en lekker niets te doen. Waarom ik dan toch dit blog schrijf? Omdat dit op de een of andere manier, gedaan wilde worden.

Misschien is dit wel de sleutel van authentiek zijn. Niet doen wat ik denk te moeten doen of zeggen, maar te doen wat gedaan of gezegd wil worden in het moment.

Hoe weet je of jouw boodschap authentiek overkomt?

Het is vaak lastig om je eigen patronen te zien. Met behulp van video kun je al een duidelijker beeld krijgen van hoe je overkomt. Pas echt duidelijk wordt het wanneer je met een groep mensen naar een video kijkt en daarnaast ook nog eens feedback krijgt van deze groep. Feedback over hoe jij en jouw boodschap overkomt. Ja, dit kan soms confronterend zijn, maar ook erg leerzaam.

Kom zelf eens ervaren hoeveel meer “IMPACT” jij kunt hebben, tijdens een van onze workshops.

Klik hier voor meer informatie over onze workshops

 

Mis niets meer

Vul hieronder jouw voornaam en emailadres in en mis niets meer

Wij hebben ook een hekel aan spam

Comment Section

0 reacties op “Wat is authenticiteit?

Plaats een reactie


*